Om Fabriquestenugnsbageri  

OM FABRIQUE

Fabrique är ett lokalt stensugnsbageri baserat i Stockholm. Konceptet är enkelt: vi bakar surdegsbröd med rena naturliga råvaror på ett traditionellt och hantverksmässigt sätt. Hela dygnet runt, långsamt, för hand – och i stenugn.

Det hela började med att vi såg på när världen förändrades och blev bättre i nästan alla avseenden. Men det var en sak som inte blev bättre: vårt dagliga bröd. Faktum är att det sedan 1900-talet istället har gått ganska så käpprätt utför. Det var som om andra världskriget aldrig tog slut för brödets del – allt bara fortsatte att bli sämre och eländigare i takt med alla små lokala bagerier dog ut och tillslut kom vi till en punkt där alla var hänvisade till en enda stor och smaklös och ohälsosam massindustri.

Vi tycker inte att bröd på löpande band är en bra idé – därför startade vi Fabrique. Året var 2008 och framtiden något oviss för det lilla hål i väggen som vi precis öppnat upp på Scheelegatan. På Scheleegatan finns vi fortfarande kvar än i dag, men numera kan man också hitta oss på fler ställen runt om i stan. Tack vare att människor värdesätter en lokal tillgång till hälsosamt och traditionellt bakat bröd har vi kunnat växa och nå ut till fler. Hela tanken bakom vår verksamhet är nämligen att göra det så enkelt som möjligt för människor att få tag i hälsosamt och gott bröd – varje dag, hela året om. Fabrique runt gatuhörnet är tänkt att fungera som den ständiga påminnelsen om hur riktigt bröd kan och ska smaka.

Fabrique är något som vi kunnat förverkliga inte bara genom att baka gott bröd – framför allt finns vi till tack vare de starka familjära band som under åren knutits mellan bagarna, konditorerna, butikspersonalen och våra fantastiska kunder. Utan den sammanhållningen så vore vi ingenting!