Rute Stenugnsbageri

Öppet dagligen mellan 8-18 från och med 17/6 t.o.m. 13/8.
Kvällspizza mellan 17-22 från den 1/7 till den 12/8.
Hjärtligt välkomna!
 

RUTE STENUGNSBAGERI

I nordöstra Gotland på öns enda kulle, ligger Rute Stenugnsbageri – ett hantverksmässigt och vänligt sinnat litet sommarbageri. Varje år, när gotlandsfåren släpps ut på bete och varmare vindar sveper in, öppnar vi upp Rutes trädgård, eldar på i stenugnen och ägnar kommande sorglösa sommardagar åt det vi älskar allra mest: att baka bröd i stenugn, med rena och naturliga råvaror.
På Rute värnar vi om Gotlands unika natur och människorna som lever runtomkring oss. Vår ambition är därför att hämta så mycket som möjligt av det vi gör och bakar från vår lokala närmiljö. När bonden i omnejden har möjlighet att leverera mjöl och kött till oss direkt från sin gård – då tycker vi att det vi gör känns extra bra i magen.
Rute stenugnsbageri var ursprungligen en övergiven och bortglömd gammal vindpinad smedja. År 2006 byggdes smedjan om till ett café – och därtill kom den finske mästerarkitekten Heikki Hyytiäinen på resande fot till ön och murade – på tio dagar och tio nätter – en magnifik 18 ton tung vedeldad stenugn. Och det är tack vare denna stenugn som brödet på Rute får ett så unikt karaktäristiskt utseende och en så hejdlöst god smak.

www.rutestenugnsbageri.se